Што треба да знаете за производство и заработка од одгледување на босилек

Вести Полјоделство Совети

Македонија има многу поволни климатски услови за одгледување на лековити растенија, иако ова, за жал, е недоволно искористен земјоделски сектор во нашата земја. Статистичките индикатори покажуваат дека одгледувањето зачини и лековити билки е во голема експанзија низ целиот свет. Пресметката е едноставна – за едно вложено евро, три поврат. Покрај тоа, потребата од лековити билки расте од година во година, така што пласманот е многу полесен и побрз во споредба со другите земјоделски култури.

Цени како зачин и лек

Босилек (лат. Ocimum basilicum) е грмушка повеќегодишно тревно растение познато по својата силна и пријатна арома. Потекнува од Индија, а античките Египќани го користеле босилекот  за религиозни и медицински цели пред 4.000 години и ја оставиле првата напишана трага од ова растение. Во Европа е донесен во 12 век од монаси и многу брзо се шири низ стариот континент. Денес, босилекот како ароматична билка најмногу се одгледува низ целиот Медитеран и во Калифорнија. При готвењето, најмногу го користат Италијанците и Французите, одлично одговара со сите видови месо, како и тестенини. Во нашата  земја , босилекот главно се користи во храмовите и за време на црковните церемонии, па затоа се смета за свето растение што ја симболизира благодатта на Светиот Дух.

Босилекот е познат и по своите исклучителни лековити својства, и може да се користи како чај, тинктура или ароматично масло. Помага при настинки, придонесува за здравјето на срцето, бубрезите, очите и забите и служи како лек за депресија, кашлање и главоболки. Има антиинфламаторни и антиоксидантни својства, затоа е одличен како превенција за многу болести и зајакнување на имунитетот. Неговите лисја се богати со витамини А и Ц, содржат јагленохидрати, а свежиот босилек може да се користи како облог за отечени и болни зглобови.

Сите овие се само некои од причините за одгледување на босилек што може да се одгледува на отворено, но исто така и во заштитено подрачје, или пластеници. Во светот има околу 60 видови на босилек, кои се разликуваат по изгледот, бојата на цветот, вкусот, хемискиот состав и географското потекло. Како главна компонента се есенцијалните масла врз основа на кои босилекот може да се класифицира во четири групи: египетски, европски (со арома со највисок квалитет) тропски и Јава. Истражувањата покажаа дека квалитетот на есенцијалните масла во босилекот  може да варира во зависност од светлината, влажноста и температурата во која растението расте.

Како да го одгледуваме и колкав е приходот?

Босилекот  може да се одгледува на помали површини, како и во пластеници каде што се постигнуваат три до четири жетви годишно, што дополнително ја зголемува заработката.

При одгледување на ова растение, треба да се има предвид дека босилекот сака топла почва со доволно влага, а може да се одгледува и на песочна почва со редовно наводнување и прихрана. Може да се одгледува со употреба на садници или директно сеење семе. Кога станува збор за садници, семето се сее на крајот на март во топли леи во пластеници . Производството на расад трае 6-7 недели и може да се пресади на постојано место кога ќе поминат опасностите од доцните пролетни мразови, во средината на мај. На босилекот растојанието помеѓу садниците треба да биде 50 сантиметри, односно 20 до 30 сантиметри по ред. Со производство на овој начин, босилекот почнува да цвета во средината на јули, а со наводнување во сувата сезона, добиваме втора жетва во септември.

Босилекот може да се сади и со директно сеење семе на отворено поле на почетокот на мај. Пред тоа, потребно е да се изврши плитко орање на есен, со задолжително уништување на површинскиот слој. Фината подготовка е на длабочина од околу пет сантиметри и се изведува два до три дена пред сеидбата или садењето. За време на растот на растението, потребно е редовно да се отстрануваат плевелите, да се наводнува и да се прихранува  со азотно ѓубриво двапати – пред првото меѓуредовно одгледување, а второто по првата берба. Копањето зависи од   самата почва. Првото копање е десет до петнаесет дена по пресадувањето, второто 10-25 дена по првото.

Две жетви во текот на сезоната

Босилекот се бере на почетокот во средината на јули кога цвета, кога има најголема содржина на есенцијално масло. Втората берба е на крајот на септември,неопходно  пред првите есенски мразови. Се сече 10-12 см над земјата, така што пониските дрвенести делови не се фаќаат, ниту со рака, ниту со косилка. Се суши во тенок слој на промаја  под сенка или во сушари на температура од 35-40 ° С. Помеѓу два и три тони сува билка може да се добијат од еден хектар култивиран босилек. Сувиот босилек има зелена боја, со карактеристичен пријатен мирис и горчлив вкус и се пакува  во вреќи од јута и се чува на суво и темно место.

Иако производството на лековити растенија носи поголем, побрз и полесен профит од другите земјоделски култури, оваа гранка на земјоделството во нашата земја е многу мала .

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *