230.000 дози вакцина против „Јазлеста кожа“

Вести Сточарство

Од вчера започна вакцинацијата на говедата против болеста „јазлеста кожа“.

Вакцинацијата ќе трае до 31 мај, а се спроведува согласно Годишната програма за здравствена заштита на животните од страна на овластените ветеринарни друштва.

Со 230.000 дози од вакцината, донација од ЕУ, опфатена ќе биде целата популација говеда во земјава.

Болеста „јазлеста кожа“ во земјава засега е ставена под контрола благодарение на претходните вакцинални кампањи и засега нема појава на нови случаи.

Последниот случај на оваа болест кај говедата, по појавувањето во 2016 година, е евидентиран во јуни 2017 година во Кривопаланечко.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *