Чешките маркети преплавени со македонска зелка

Вести Градинарство

Македонската зелка ги преплави чешките маркети, поради сушата во опкружувањето. Овој вид на зеленчук расте без наводнување и токму поради сувиот период го нема како домашен производ на чешкиот пазар, а како алтернатива се увезува македонска зелка преку дисконтни цени од Германија.

Ова го потврдуваат и самите производители на зеленчук, како и трговците. Некои зеленчуци исто така се многу поскапи од вообичаеното во пролетта.

Минатиот април зелката чинела 12 круни, а средна цена од изминатиот месец оваа година била 29 круни по килограм.

Генерално недостаток има и во земјите кои се поблиску до Чешка, како што е Полска.

“Во моментов увезуваме бела зелка од Македонија и Португалија. Причината е недостапноста на овие стоки во Република Чешка. Од следната недела, ќе имаме достапна бела зелка од Чешка “, изјави за iDNES.cz портпаролот на Penny Market, Томаш Кубик. “Би сакал да нагласам дека, кога е можно, ние јасно ги поддржуваме чешките добавувачи”, додаде тој.

Сушата е најголем придонесувач за падот на приносите од зеленчук, кои најчесто се одгледуваат во Европа без наводнување. Тука се вклучени кромидот, компирот, зелката и магдоносот.

Една од причините за увозот е и намалувањето на самоодржливоста. Зеленчукот е меѓу најзагрозените сектори. Затоа нејзиното домашно производство е поддржано со субвенции.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *