Договорно производство на бессемена лубеница: Родот и квалитетот одлични, откупот се одвива непречено

Вести Градинарство

Во тек е бербата на родот од проектот „Договорно производство на бессемена лубеница“ во организација на откупувачите – компанијата „Fresh line“.

Според изјавите на производителите и организаторите, реколтата е успешна, задоволни се од родот и квалитетот, а откупот се врши непречено.

– Задоволни сме од производството и одличната соработка со земјоделските производители кои се дел од проектот. Земјоделците соработуваа со нашите експерти на терен, ги извршија сите потребни агротенички мерки како заштита и прихрана и имаат одличен принос. Оваа иновативна сорта на лубеница се покажа како многу отпорна на жештините, нема изгорени или презреани, а знаеме дека годинава имавме период на многу високи температури. На еден корен има по 4-6 лубеници, бербата е во тек, а откупот се одвива непречено – изјави Борис Шуперлиски од „Fresh line“.

Годинава производството на бессемена лубеница се врши на околу 35 хектари распределени во три региони во Македонија, Валандовски, Струмички и Штипски, со цел да се добие производ во текот на целата сезона, односно почнувајќи од 15-20 јуни до крајот на август.

Идејата да го работиме овој производ кај нас дојде уште пред десетина години во моментот кога нашите шведски партнери едноставно ни соопштија дека веќе нема да ја купуваат обичната лубеница бидејќи на нивните пазари тој производ не се троши и не се продава, и ние бевме принудени да посадиме и произведеме производ кој ќе го понудиме таму и ќе го продаваме. Така добивме идеја да направиме договорно производство, за да можеме да го продолжиме тоа што претходно го работевме и се покажа како одличен потег – вели Шуперлиски.

Бессемената лубеница е слична на обичната која на сите ни е позната. разликата е во тоа што семенскиот материјал е различен и се работи за семка која е нешто поскапа од другите семиња. Другиот дел од процесот на производство е сличен или ист како другата лубеница.
Подготовката на нивите и делот со садењето е ист како обичната лубеница. Бројот на стебла што се садат на еден хектар се околу 5.000. Важно е да се напомене дека бессемената лубеница мора да се засади со друга семена лубеница, односно некој тип на поленатор затоа што самата од себе не се опрашува.

„Во претходните десетина години работење со бессемена лубеница, завршивме многу проекти на договорно производство, каде што вкупното производство беше откупено од наша страна и извезено по договори кои ги потпишуваме претходно. Се работи за производ којшто е многу баран на запад каде што вредноста на потрошувачката и потрошувачката кошничка на тамошните домаќинства е поголема и бараат производи коишто се поспецифични и поинтересни за консумирање. Бессемената лубеница е идеален производ за тие пазари.“, вели Шуперлиски.

Договорното производство на бессемена лубеница е поддржано од швајцарската Програма за зголемување на пазарната вработливост – ИМЕ, финансирана од Швајцарската агенција за развој и соработка.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *