Експертски совети: Пазете се од диви билки

Вести Градинарство Совети


Оние кои што собираат растенија и одат во природа за да ги соберат растенијата за кои сметаат дека се лековити и јадливи, додека истовремено ги кинат гранките на одредени дрвја за украсување на домот. Се случува да  згрешат и да земат „лажни“ растенија, што можат да бидат токсични и да предизвикаат тие да завршат  на лекар. Треба да се знае дека сите растенија класифицирани како токсични немаат ист степен на токсичност, што зависи од видот и интензитетот на активните супстанции на растението. Кога се проголтани многу токсични растенија, тие предизвикуваат сериозно труење што, доколку не се помогне, може да доведе до смрт. За среќа, има многу повеќе растенија кои содржат токсични состојки кои, сепак, се помалку токсични и помалку опасни.

 

Труењето е најчесто случајно, преку невнимание или незнаење, со замена на нетоксични растенија со оние што се токсични. Симптомите на труење зависат од видот на растението. Најчести проблеми се гадење, болка во стомакот, повраќање, по што, поради исфрлање на содржината, се добива олеснување. Во тешки случаи, симптомите се различни во зависност од вклучените состојки. Покрај гастроинтестиналните нарушувања, може да се појави и недостаток на здив, вртоглавица и многу други проблеми. Треба да се побара медицинска помош.

Луѓето кои сакаат да се хранат здраво  и се на диета на која додаваат диви растенија e во ред но треба многу да се внимава да не се направи замена на вистинското растение со лажно.  Ирисот содржи антимиотик кој ги блокира митозите со спречување на синтезата на ДНК. Кога се затруени од нивната консумација, луѓето минуваат низ три фази. Гадење, повраќање и дијареја се јавуваат прво, а втората фаза се јавува после еден до три дена и се манифестира со срцева слабост, аритмии, бубрежна слабост, оштетување на црниот дроб, респираторна слабост, нарушувања на функцијата на коскената срцевина, намалени крвни зрнца, особено леукоцити. Третата фаза се јавува по пет до седум дена со зголемување на бројот на леукоцити, што значи дека пациентот постепено се опоравува.

Исто така, регистрирани се 11 труење во околните земји со пет смртни случаи во изминатите неколку месеци, што укажува дека мора да се посвети внимание на опасностите од диви растенија што е можно поскоро.

„Современо Земјоделство“

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *