ФАО: Цените на храната во светот се искачија на нов десетгодишен максимум

Вести

Порастот на цените на храната во октомври е највисок индекс од јули 2011 година. На одишна основа во октомври индексот се зголеми за 31,3 проценти.

Цените на храната во светот во октомври трет месец по ред бележат раст и се искачија на нов десетгодишен максимум, повторно предводени од растот на цените на житарките и растителните масла, објави денеска Агенцијата за храна на Обединети нации.

Индексот на цените на храната на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), кој ги следи најтргуваните меѓународни цени на храната во светот, во просек изнесуваше 133,2 поени минатиот месец во споредба со ревидираните 129,2 за септември.

Бројката во септември претходно беше 130,0.

Порастот на цените на храната во октомври е највисок индекс од јули 2011 година. На одишна основа во октомври индексот се зголеми за 31,3 проценти.

Цените на земјоделските производи драстично пораснаа минатата година, поттикнати од доцнењето на жетвата и високата побарувачка.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *