Хоџа од Прилеп: Означен е стартот на откупот на тутун

Вести тутун

Тутунски Комбинат АД Прилеп, денеска започна со откуп на тутун од овогодинешната реколта. Со тоа и официјално е означен стартот на откупот на тутунот во Република Северна Македонија.

Министерот Хоџа заедно со градоначалникот на Општина Прилеп, Илија Јованоски и директорот на Тутунски Комбинат АД Прилеп, Кире Станкоски, извршија увид во текот на активностите за откуп, кои се одвиваат со засилени мерки за заштита на здравјето на сите кои се вклучени во овој процес.

Секој откуп е важен бидејќи од тоа зависи заработката на земјоделците, важно е која класа ќе помине тутунот, важно е да има реална проценка и да се почитуваат договорите. Но, откупот годинава е специфичен поради пандемијата со Корона вирусот кој може, технички да го доведе во прашање целокупниот откуп и затоа ќе се спроведува со високо ниво на заштита, со почитување на сите мерки и протоколи согласно насоките на Владата на РСМ.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *