Хоџа: Тој што го има под закуп земјиштето, има предност да го купи, ако не сака, продолжува да го користи и никој не може да му го земе

Вести

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Аријанит Хоџа, во емисијата „Економски магазин“ на Алсат, говорејќи за Предлог законот за продажба на земјоделско земјиште, рече дека сите земјоделци се заштитени, без разлика дали имаат екстремно големи земјишни површини, или помали. Според него, за прв пат предметниот предлог – закон ќе биде транспарентно ставен на јавна ревизија и сите мислења ќе бидат земени предвид.

„Ова е исклучително чувствителна тема и отворени сме да слушнеме каков било аргумент предложен за нацрт-законот за продажба на земјоделско земјиште. Во однос на формата и начинот, што се планира преку овој предлог законот да се продаде, во постапката за продажба се предвидени 5 процеси што мора да се случат. Првиот процес е со јавни соопштенија, соодветно со јавни повици и ова се однесува на сите оние кои во моментов имаат земјиште изнајмено од Министерството за земјоделство и сакаат да го купат истото, нормално почитувајќи го ценовникот и постапката како да се дојде до ова”, вели Хоџа.

Новинар: Тоа значи дека оние што имаат концесии во моментот ќе можат да го купат, но што ако немам концесија, но изразам желба да го купам, дали имам право да учествувам?

„На повикот нема да имате право да се натпреварувате на местото што некој го изнајмува, и така е наведено. Бидејќи еден од документите што мора да се достави во процесот на купување на земјиштето е токму договорот за закуп, за да се заштити оној што го изнајмува земјиштето“, вели Хоџа.

Новинар: Дали тоа значи дека оние што ќе го изнајмат земјиштето ќе имаат привилегирана позиција да го купат, а доколку не се појават да го купат, тогаш тоа ќе им биде достапно на други луѓе?

„Воопшто не. Доколку лицето кое го изнајмува земјиштето не е заинтересирано да го купи, тој продолжува да го изнајмува, односно го изнајмува тоа земјиште, во согласност со договорот што го склучил. Тоа значи дека мора да споделиме некои прашања затоа што земјата нема да му се земе на некој што ја изнајмил од државата за да се даде на некој друг“, вели министерот Хоџа.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *