Износ на субвенции за градинарско производство за 2020 година

Вести Градинарство Совети

Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат засени и ожнеани површини со: домати, пипер, лубеница, диња, тиква, грав, боранија, грашок, компир, краставици, корнишони, зелка, кељ, кромид, лук, праз, тиквички, зелена салата, брокула, спанаќ, карфиол, модар патлиџан, морков, целер, цвекло, пашканат, аспарагус, ротквици, цвеќе и засени култивирани лековити, ароматични и зачински растенија и за одржување на повеќегодишни култивирани лековити, ароматични и зачински растенија.

Минимум 0,2 ха засеана површина збирно за сите култури.

Висината на директните плаќања за домат, пипер, компир, краставици, корнишони, боранија, грашок, зелка, кељ, кромид, лук, праз, зелена салата, брокула, карфиол, модар патлиџан, морков, целер, цвекло, тиквички, пашканат, аспарагус, ротквици, цвеќе и засени култивирани лековити, ароматични и зачински растенија и за одржување на повеќегодишни култивирани лековити, ароматични и зачински растенија изнесува 30.000 денари по ха, односно 36.000 денари по ха за земјоделски стопанства со пријавена површина од минимум 1 ха до максимум 5 ха.

За лубеница, диња, тиква висината на директните плаќања изнесува 6000 денари по хектар, односно 6600 денари по ха, за земјоделски стопанства со површина од минимум 1,5 ха до максимум 5 ха.

Висината на директните плаќања за грав и спањак изнесува 20000 денари по ха односно 24000 денари по ха за земјоделски стопанства со пријавена површина од 1-5 ха.

Современо Земјоделство

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *