Календар на активности за месец мај – Градинарство

Вести Градинарство Совети

Во градинарството, до кај 20 – 25ти мај завршува садењето на пикираните растенија за рано производство на домати. Засадените домати се преполовуваат за 5 до 7 дена со искоренување на растенијата и се поставува потпорна конструкција. По пресадувањето се врши првото, а по 10 – 15 дена и второто окопување на доматите. Со првото окопување посевите се прихрануваат со шалитра и тоа 20 – 25кг/ха. Како кај доматите, така и кај пиперот и модриот патлиџан до средината на месецот се завршува со садењето на пикираните растенија.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *