МТСП: Во тек е етапната исплата на мајските пензии

Вести

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека дека во тек е етапната исплата на  мајските пензии. Пензиите ќе бидат исплатени предвреме и етапно, со цел да се овозможи поголема заштита на пензионерите во услови на опасност од корона

Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата.

-За пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 26.05.2021 година (среда);

-За пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши на 27.05.2021 година (четврток);

-За пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши на 28.05.2021 година (петок);

-За пензии со висина над 18.001 денари, исплата да се изврши на 31.05.2021 година (понеделник).

Пензионерите кои користат платежна картичка, поврзана со сметката на која се префрлува пензијата, со парите можат да располагаат од 26 мај (среда). Тие можат да ја подигнат пензијата на банкомат, да ги користат средствата за плаќање во трговската мрежа или за електронски плаќања.

Етапното процесирање на пензиите ќе овозможи спроведување на препораките и мерките за спречување и ширење на вирусот, со оглед на тоа што пензионерите како возрасна група се најранливи.

Министерството за труд и социјална политика укажува дека пензиите се сигурни на сметките на корисниците, пензискиот систем е стабилен и функционира без проблеми.

– Апелираме до пензионерите да се придржуваат до распоредот за исплати, затоа што етапната исплата е направена со цел да се намали метежот пред банките и можностите за загрозување на личното и јавното здравје. Потсетуваме на обврската за носење лична заштитна опрема којашто ги покрива пределот на носот и устата како и на држење растојание при чекање ред пред и внатре во банките, стои во соопштението од МТСП.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *