На тутунарите им се издаваат евидентни листови за новиот род

Вести Полјоделство

Официјално, почнаа подготовките за годинашнава реколта тутун. Тутунарите се пред подрачните единици на Министерството за земјоделство да извадат евидентни листови како лиценци за новиот род. Интересот е зголемен, велат надлежните од Министерството. Ако треба ќе работат во две смени.

За тутунарите  сега производството стана исплатливо. Но, треба да се зголемат цените по класи- велат тие.

Откупот од ланската реколта завршува и пред закоскиот рок. Преземени се преку 21.000 тони по 217 денари за килограм. Годинава, договори со тутунарите ќе склучуваат 9 компании. Нова е грчаката фирма „Мисиријан“.

Сојузот на тутунските здруженија најавува преговори за цените по класи пред потпишувањето на договорите.

Во Пелагониско се произведува повеќе од половината од годишниот род во земјава.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *