Николовски: Наскоро исплата на штетите од пролетните мразови во 2016 и 2017 година

Вести

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство успеа да го одблокира процесот за исплата на штетите настанати од пролетните мразови во 2016-та и 2017 година и наскоро треба да почне исплатата на барањата за штета, најави вчера ресорниот министер Љупчо Николовски.

Нагласи дека постапките за 2016 година беа започнати од претходната влада, односно од општините кои беа водени од градоначалниците во претходниот мандат и тоа врз база на погрешен закон, не по Законот за земјоделство и рурален развој, туку по Законот за заштита и спасување.

-Предложивме акциски план до Владата со кој ги преземаме овие предмети и ги водиме по Законот за земјоделство и рурален развој и тие се веќе во процедура и во мометов се прават проценките од страна на Бирото за судски вештачења. Понатаму ќе бидат процесуирани во Платежната агенција, рече Николовски во одговор на новинарско прашање.

За постапките за штетите кои се случија од пролетниот мраз во април 2017 година посочи дека до крајот на септември се завршени проценките и обработката на барањата кои ги правеа подрачните единици на Министерството, а потоа 15.800-те предмети беа предадени на Бирото за судски вештачења.

-Со оглед на фактот што станува збор за мал капацитет на проценители со кои располага Бирото и огромна бројка на предмети, Владата на неколку пати беше информирана за прогресот. Го обновивме договорот и се ангажираа надворешни проценители со цел проценките да бидат направени во најбрз можен рок. Пред седум до 10 дена од Бирото бевме информирани дека се комплетирани сите проценки за општините каде беа констатирани штетите од пролетните мразови, појасни Николовски.

По преземањето на предметите од Бирото, додаде,  МЗШВ изработи информација за која се очекува мислење од надлежните институции по што ќе се најде на генерален колегиум на Влада. Потоа постапката ќе оди во Комисијата за економски систем и во најбрз можен рок Владата ќе треба да одлучи за процентот за исплата на штетите од пролетните мразови по што МЗШВ ќе ги препрати сите предмети до Агенцијата за финасиската поддршка на земјоделството и руралниот развој за да бидат исплатени.

– Побарав и добив мислење од Министерството за финасии во однос на средствата за исплата на овие штети и ми беше посочено  дека исплатата ќе се врши или по однос на програмите на Платежната агенција или од резервите со кои располага државата, потенцира Николовски.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *