Пилешкото од Бразил безбедно, нема уништени или вратени пратки

Вести

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) досега нема добиено нотификација за пласирано небезбедно пилешко месо по потекло од Бразил во Република Македонија.

Како што соопшти, врз основа на извршените лабораториски испитувања досега не се добиени позитивни резултати, односно месото кое е пласирано на македонскиот пазар е безбедно, а годинава нема уништени или вратени пратки со пилешко месо со потекло од Бразил.

– Од вкупно увезените 14.010.681 килограм пилешко месо од Полска, Хрватска, Словенија, Бразил, Бугарија, Германија, Грција и Србија и други земји, оваа година, заклучно со јуни, од Бразил се увезени вкупно 3.391.011 килограм. Согласно мониторинг-планот за увоз на производи од животинско потекло, од пратките пилешко месо кои се увезуваат во земјава редовно се земаат мостри за лабораториско испитување. Во однос на месото кое се увезува од Бразил, вклучително и пилешкото, од секоја пратка се земаат задолжителни мостри за микробиолошко тестирање и за откривање на резидуи, велат од АХВ.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *