Јапонците со автомобил во пластениците купуваат свежо овошје

Вести Овоштарство

Среде борбата против короната, Јапонците смислија нов иновативен начин за купување свежо овошје на задолжителното социјално растојание. Два метри од препорачаното растојание не им беа доволни, па затоа идејата за иновативни оранжерии во кои може да се влезе со автомобил, да се собере свежо овошје или едноставно додека се вози низ стаклена градина, може да се купат свежо набрани јагоди, да се плати за нив и да се земат надвор без директен контакт со никого, пишува списанието Hortidejli.

Собирањето јагоди на овој начин ќе се организира во срцето на Токио, веднаш под познатата кула Токио. Зад овој необичен проект стои земјоделската задруга на префектурата Сага. Посетителите возат низ шатор полн со овошје, го земаат својот пакет и од другата страна на пластеникот, ќе ги чекаат уште неколку поп-ап продавници. За потсетување, pop-up продавниците се многу популарни низ целиот свет во последните неколку години. Тие се појавуваат на одредено место, обично три дена, продаваат стока, а потоа се селат во друг дел од градот. Како што е најавено, на излезот од пластеникот ќе има позната продавница за сендвичи и ресторан за подготовка на смути. Тие ќе служат десерти од јагоди заедно со свежо овошје што посетителите можат да си го однесат дома.

Организаторите ветуваат апсолутно почитување на сите мерки на претпазливост за заштита од коронавирус и велат дека посетителите нема да ги остават своите автомобили додека возат, ниту ќе размислуваат каде да го паркираат својот автомобил додека купуваат. Инспирацијата за овој начин на купување свежо овошје Јапонците јасно ја пронајдоа во веќе постоечките ресторани за возење, како што е Мекдоналдс, кој работи на овој начин со децении.

Според јапонските медиуми, влезот во пластеникот ќе биде ограничен, а датумот за овој необичен начин на берење и купување свежо овошје директно од стаклена градина беше закажан за 15 и 16 јануари 2021 година.

“Современо  Земјоделство”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *