Земјоделскиот институт бара да се испита дали ГМО оризот е произведен во Кочани

Вести

Земјоделскиот институт од Скопје бара целосно испитување на случајот со ГМО оризот во Македонија, односно дали тој е увезен, а ако е домашен производ да се утврди кој и од кое семе го произвел.

Од оваа институција излегоа со тврдење дека најверојатно се работи за нелегално внесени количини, затоа што ниедна сорта што се произведува во нашата земја, главно во Кочанско, не се генетски модифицирани, туку се создадени со класични методи за вкрстување.

– Информацијата што Агенцијата за храна и ветеринарство ја пласираше во јавноста треба докрај да се испита. Тврдам дека сите сорти кои што се одгледуваат на територијата на Македонија, а главен производствен регион е кочанскиот, се дозволени за производство, а сортите на европската листа кои што се внесуваат во нашата држава не се ГМО. Кај нас се одгледуваат италијански, турски и домашни сорти произведени по класични методи за создавање на нови сорти, поради што не треба да има паника меѓу земјоделците и потрошувачите, истакна професорот Добре Андов од Земјоделскиот институт во Скопје.

Според Андов, откриените 500 килограми ГМО ориз се изолиран случај на Агенцијата за храна и ветеринарство, а со современите методи лесно може да се утврди дали некоја храна е генетски модифицирана. Поголем проблем е да се утврди потеклото и кој ја издал дозволата за увоз.

Деновиве Агенцијата за храна и ветеринарство информираше дека пронашла два производа со генетски модифицирани организми, од кои едниот е семенски материјал користен за производство на ориз во Кочани, а другиот шницли од соја од Виталиа, увезени од Србија.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *