150 години од создавањето на имитацијата на путерот – маргаринот

Вести

Маргаринот претставува имитација на путер кој се користи за арома, печење и готвење. Хиполит Меге-Муриес го создал во Франција во 1869 година, кога реагирал на предизвикот на царот Наполеон III за да создаде замена за путер од говедско месо за вооружените сили и пониските класи.

Со оглед на тоа што путерот е направен од путер од млеко, модерниот маргарин е направен главно од рафинирано растително масло и вода, а може да содржи и млеко. Во некои места во САД, колоквијално се нарекува “олео”, кратко за олеомаргарин.

Маргаринот, како путер, се состои од вода-во-масна емулзија, со ситни капки вода распределена рамномерно низ масна фаза во стабилна кристална форма. Во некои јурисдикции, маргаринот мора да има минимална содржина на маснотии од 80% за да биде етикетирана како таква, иста како путер. Колоквијално во САД, терминот маргарин се користи за опишување на “не-млечни шишиња” со различна содржина на маснотии.

Научниците во тоа време ја сметале маргаричната киселина, како олеинска киселина и стеаринска киселина, како една од трите масни киселини кои во комбинација ги формираат повеќето животински масти. Во 1853 германскиот структурен хемичар Вилхелм Хајнрих Хајнц ја анализирал маргаричната киселина како едноставно комбинација на стеаринска киселина и претходно непозната палмитинска киселина. Императорот Наполеон III од Франција понудил награда за секој кој би можел да направи задоволителна путерска алтернатива, погодна за употреба од страна на вооружените сили и пониските класи. Францускиот хемичар Хиполит Мге-Муриес измислил супстанца што ја нарекол олеомаргарин, која се скратила до маргарин на трговското име. Тој го патентирал концептот во 1869 година и ја проширил својата првична производствена операција од Франција, но имал мал комерцијален успех.Во 1871 година, тој го продал патентот на холандската компанија Јургенс, која сега е дел од Унилевер. Во истата година германскиот фармацевт, Бенедикт Клајн од Келн, ја основа првата фабрика за маргарин, која ги произведува брендовите Оверстолц и Боттерам.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *