До крај на мај земјоделците ќе може да конкурираат за набавка на трактори

Финансиската поддршка се исплаќа по принципот на ко-финансирање на реализирани и исплатени инвестиции од страна на корисникот во висина од 50% до 75% од вредноста на одобрените прифатливи трошоци.

Share
Прочитај повеќе

ЈАВЕН ПОВИК бр.04/2019 за доставување на барања за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2019 година

Јавен повик за набавка на трактори до 3.500.000 денари  прифатливи трошоци по поединечен корисник.

Share
Прочитај повеќе

Заврши откупот на оризот од реколтата 2018, постигната висока откупна цена

Откупната цена на белиот ориз од реколтата 2018-та бележи пораст од 8 до 13 денари по килограм. Конкретно, крупниот бел ориз се откупуваше по цена од 45 до 50 денари за килограм , за разлика од реколтата 2017 –та кога откупната цена беше од 35 до 37 денари.

Share
Прочитај повеќе

Во тек е подготовка на нови огласи за доделување на државно земјоделско земјиште под закуп

На огласите е планирано да се објави  вкупна површина од  над  15.000 хектари во повеќе региони и тоа: Битола, Валандово, Виница, Велес, Делчево, Демир Хисар, Гевгелија, Крива Паланка, Кичево, Куманово, Кавадарци, Кочани, Крушево, Неготино, Свети Николе, Радовиш, Ресен, Тетово, Струга, Охрид, Прилеп, Штип и други региони.

Share
Прочитај повеќе

Околу 3.000 земјоделци веќе поднеле барањe за субвенции за 2019 година

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги информира корисниците на финансиската поддршка, по пополнување на барањата да ги проверат податоците, онаму каде имаат одредени отстапувања потребно е во рок од 30 дена да извршат корекции. Рокот за поднесување на барања е до 30-ти мај 2019 година.

Share
Прочитај повеќе

Одлична вест за земјоделците: Објавен е тендерот за зелена нафта

-Обезбедени се над 200 милиони денари за покривање од 30 отсто за првата година, со можност до 50 отсто следните години што ги дава Законот. Оваа нова мерка годинава за првпат ја тестираме. Тендерот ќе трае 70 дена, по што ќе бидат дистрибуирани зелените картици до корисниците и до средината на годинава ќе се реализира, рече Николовски и нагласи дека средствата се веќе обезбедени.

Share
Прочитај повеќе

Во југоисточниот плански регион ќе бидат поставени агрометеоролошки станици

Станува збор за агрометеоролошки станици, кои не само што ќе ги ги даваат потребните информации за временската состојба, туку ќе им предлагаат на земјоделците и мерки што треба да ги преземаат за заштита на посевите.

Share
Прочитај повеќе

Нема да поскапи цената на свинското пред претстојните празници

Граѓаните може да здивнат, нема да има поскапување на свинското месо на македонскиот пазар за претстојните празници, објави Групацијата на одгледувачи на свињи во Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Во првите три месеци од годинава, АХВ направи 16.578 инспекциски контроли

Официјалните ветеринари на граничните премини, во првите три месеци од годинава извршиле контрола на 3.980 пратки од увоз со 45.145.312 килограми храна од животинско потекло. Вратени и уништени небезбедни пратки од увоз во овој временски период нема.

Share
Прочитај повеќе

АХВ домаќин на регионалната работилница “SIGMA проект и собирање податоци за зоонози и нивно репортирање во „EFSA”

Под покровителство на Европската агенција за безбедност на храна (EFSA), вчера и денес во Скопје, Агенцијата за храна и ветеринарство ќе биде домаќин на регионална работилница “SIGMA проект и собирање податоци за зоонози и нивно репортирање во EFSA”. На состанокот присуствуваат високи претставници од Европската агенција за безбедност на храна, претставници од конзорциумот кој го спроведува SIGMA проектот, претставници од ветеринарните служби на земјите во регионот, од Агенцијата за храна и ветеринарство, Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје и oд Институтот за јавно здравје.

Share
Прочитај повеќе