Алпска раса на коза

Вести Совети Сточарство

Алпската раса коза е многу древна раса. Тоа било повлечено и во кантоните на Швајцарија. Долго време, овие кози живееле само на алпски пасишта (ова е местото од каде доаѓа етимологијата на името). Во дваесеттите години на дваесеттиот век, оваа раса се проширила на територијата на Италија, Франција и САД, каде што, всушност, се здобила со голема популарност.

Алпската раса на кози во голема мера влијаела врз развојот на многу други видови. Така, во различни земји, како резултат на вкрстувањето на оваа раса со локалните раси, се појави Oberhazli, планинска алпска, швајцарска алпска, американски, британски и француска алпска раса на кози.

  • 1. Изглед
  • 2. Предности
  • 3. Недостатоци
  • 4. Карактеристики
  • 5. Продуктивност
  • 6. Карактеристики размножување

1. Изглед

 

Однадвор, алпската раса е прилично голема во споредба со другите раси. Алпините имаат прилично разновидна боја: од сива до кафена, па од бела до црна.

Во однос на општата боја на расата, може да се каже дека екстремитетите на колената, долниот дел на стомакот, муцката и ушите се темни. Многу долг период како знак на расата може да биде било која боја, но во модерните времиња, за разлика од кафените toggenburg и бели saanen раси, бојата на алпино козите е целосно променета.

Иако самата раса е крупна, таа е благодатна и има силен став. Висината на козите во гребенот е 66-76 см, а на јарците е 79-86 см. Главата е кратка и светла, роговите се овални и рамни. Профилот е исправен, ушите се исправени. Има широки и обемни, длабоки гради, краток врат, директно поврзан назад со тесен сакрум – која појава е главна карактеристика на оваа раса.

Алпската раса има многу тенки и кратки екстремитети, што може да изгледа прилично кревко. Но, напротив, тие се многу упорни, имаат силни копита, кои одвнатре се многу меки и еластични,  а однадвор изгледаат тешки. Повеќето од овие кози имаат кратко влакно, иако на колковите им е подолго.

2. Предности

Оваа раса е многу плодна, и во нормални услови може да донесе на свет и до 4 јагниња во едно легло. Главната карактеристика на алпските кози е нивната способност да се прилагодат на било кој терен и на различни климатски услови. Природата на козите е многу “лесна”, бидејќи тие се доста пријателски настоени кон нивните сопственици. Меѓутоа, во однос на другите видови и раси, тие се обидуваат да доминираат.

Алпската раса на кози се одликува со нејзината натприродна нескротливост и има добар однос кон храната. Истото може да се каже и за карактерот на оваа раса, бидејќи без оглед на тоа во какви услови живеат, се приврзуваат и им се верни на домаќините.

3. Недостатоци

 

Главниот и еден од значајните недостатоци на алпската раса е нејзиниот егоизам и егзоцентризам. Во однос на сопственикот, таа е љубезна и нежна, но во однос на стадото посебична.

Поради својата моралност да доминираа во другите раси во стадото, тие можат да ги доведат другите раси до изгладнување. Во екстремни случаи, непочитувајќи ги другите кози, тие можат да ги одведат во ќош и да ги заробат со своите рогови.

4. Карактеристики

Главната карактеристика на оваа раса е нејзината разноврсност. Алпските кози имаат беспрекорни показатели во однос на продуктивноста, бидејќи произведуваат многу големо количество млеко, кое ја зајакнува својата позиција на сметка на квалитетот. Значи самите алпино кози имаат одлична плодност и ја завземаат првата позиција во однос на другите раси.

Заедно со овие карактеристики, алпино козите се одлични примероци за вкрстување и подобрување на другите раси на кози. При вкрстувањето, со други видови, речиси сите имаа подобрување во областа на продуктивноста на млеко (зголемување на содржината на маснотии и количината на млеко), како и во областа на плодноста (ако предходно козата се јагнела со едно јагне, тогаш како резултат на вкрстувањето, при јагнење ќе се добијат две до три јагниња.

5. Продуктивност

Алпската раса на кози има одлични перформанси во областа на продуктивноста на млекото. Возрасна коза има тежина од 60-64 кг, а јарец од 75-80 кг. Бидејќи козите се многу плодни, можата да се јагнат со дури четири јагниња во легло. Исто така, имаат и многу висока продуктивност на млеко: за една лактација, која трае во просек од околу 315 дена, може да се добијат од 750-1000 кг млеко. Ако козата се чува во одлични услови, таа има одлична исхрана, а млечниот принос може да достигне и до 1600 кг млеко.

Рекордниот принос на млеко по лактација е забележан во САД и изнесувал до 2215 кг млеко. Ова се едноставни восхитувачки единки, кои ги оставаат во заден план практично сите други високопродуктивни млечни раси на кози.

Содржината на млеко во млеко зависи директно од условите во кои живее козата. Така, процентот на содржина на маснотии може да варира од 3,5 до 5,5%. Млекото има многу пријатен и деликатен вкус. Затоа често се користи за правење различни видови сирења. Продуктивноста на месо е задоволителна.

Дневната продуктивност на млекото достигнува до 8 кг млеко. Покрај содржината на масти од 5,5%, таквото млеко во различни случаи може да содржи и до 4% протеини, што исто така е висок показател.

6. Карактеристики на одгледување

Бидејќи оваа раса има одличен карактер во однос на сопственикот, не е тешко да се најде заеднички јазик со него. Истото важи и за нејзината способност да се прилагоди на различни услови во различни територијални области. Затоа алпино козите имаат одлична издржливост во различни временски услови.

Алпските кози се хранат исто како и обичните кози. Но, постои уште една одлична особина која е многу важна за продуктивноста на дадена раса: вода. Пиењето вода е главен инструмент во создавањето на соодветни услови за солиден принос. Затоа количината на произведено млеко им е повисока во однос на другите раси.

За паша, алпино козите им даваат предност на планинските пасишта , а поконкретно – големи пасишта. Со одгледувањето на алпската раса, секој почетник може доста добро да се справи.

Заедно со сите квалитети на оваа раса, може да се каже и дека одгледувањето и е многу профитабилен бизнис. Да, првичните трошоци се значителни, кои се манифестираат во цената на козата. Но, сепак, во блиска иднина се` се исплаќа и со нивно одгледување,  може да се остварат големи приходи.

Вкрстувањето на алпино козите со други видови, доведува до прекрасно потомство, кое понекогаш ги надминува родителите во сите карактеристики. Тоа е “вкрстување” кое дава можност да се добие достоен плоден потомок.

Во однос на квалитетот на алпската раса на кози, може да се каже дека со право го зазема едно од највисоките места меѓу козите заради високата млечност. Соодветната исхрана, соодветната грижа (со тоа се мисли на љубезност, топлина и грижа), честа испаша на планинските пасишта, ќе донесат највисоки резултати, како во областа на плодноста и потомството, така и во однос на високата продуктивност и добивање на висококвалитетно млеко.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *