Бела тартуфа продадена за рекордни 85.000 евра

Вести

На аукцијата на тартуфи во италијанскиот град Алба, во близина на Торино, беше постигната рекордна цена за бело тартуфи.

Анонимен купувач од Хонг Конг одвои 85.000 евра за печурката. Белите тартуфи од Алба во Пиемонт се многу барани од познавачите, а сезоната на берба е помеѓу 21 септември и 31 јануари.

– Поради големите врнежи од дожд во јули и август, годинава жетвата е извонредна, и во однос на бројот и квалитетот на тартуфите, и затоа нејзината цена е малку пониска од минатата година, рече Антонио Деџакоми, шеф на италијанскиот Центар за истражувања на тартуфи.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *