Благо намален водостојот на реките

Вести

Водостоите на реките во земјава бележат благо намалување во однос на вчера. Исклучок е реката Пчиња на мерното место кај Пелинце, каде нивото е за еден сантиметар повисоко од вчерашното, покажуваат резултатите од последните мерења направани од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Според мерењата, водостоите на поголем дел од реките се повисоки од просекот за јануари.

За разлика од реките, водостоите на природните езера се исти како вчера иако кај две од трите езера се пониски од повеќегодишниот просек за овој месец. Повисоко од просечното е нивото на Дојранското Езеро и тоа за три метри, додека водостојот на Охридското е понизок за 10 сантиметри, а на Преспанското Езеро за 1,37 метри од просечниот. Нивото на Преспанското Езеро за 34 сантиметри го има надминато апсолутниот минимум.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *