Болести кај праската

Вести Овоштарство

Кога праските  се  заболени од оваа болест , се забележува предвремено опаѓање на овошјето и влошување на квалитетот на оние што остануваат на дрвото.


Заразените плодови се црни, полни измет од гасеници, неправилни по форма, оштетени  со инфекција која предизвикува  гниење на овошјето (Moniliafstrucigena и други).

Штетата се предизвикува од гасеница, која во оваа фаза е полна под кората или во пукнатините на стеблото . На крајот на април, но претежно во текот на мај, од дрвото излегуваат пеперутки, поставувајќи јајца на врвовите на гранчињата. Гасениците влегуваат во овошјето, каде што се развиваат, хранејќи се со месото од овошјето.
Оваа појава  треба да се санира  пред гасеницата да влезе во овошјето. Најдобро време за примена на инсектицид е времето кога  се  поставуваат   јајца и  развој на гасеница. Кога гасеницата веќе влегла во плодот, нема цел да се применат инсектициди, бидејќи нема да влијаат  на штетниците скриени во овошјето.

Инсектицидите од групата регулатори за развој на инсекти се применуваат од почетокот на положување јајца до влегувањето на првите гасеници во овошјето. Првиот третман се изведува кога се забележува интензивен лет на пеперутка. Треба да се користат ферамонски стапици и извештај за прогноза за услуги за да се утврди времето на примена на овие инсектициди. Вториот третман е околу 20 дена од првиот. На овој начин, со два третмани, ефикасно се решава  проблемот со свиткувач на праската.

„Современо  Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *