Цветни грмушки во градините

Вести Градинарство Совети

Денес, цветните грмушки се користат за создавање трајна дрвена рамка како позадина за многу цветни видови кои му даваат боја на градината во текот на целата година. Во последниве години има постојана побарувачка за цветни грмушки.


Постојат неколку причини за зголемен интерес за цветни грмушки. Поголем интерес за цветни грмушки е поврзан со новиот метод на одгледување или продажба на контејнерирани садници што можат да бидат засадени во секое време од годината. Покрај тоа, отворањето на градински центри и поголема разновидност на видови, исто така, придонесе за зголемен интерес за цветни грмушки.

Правилно засадените цветни грмушки ни даваат чувство на приватност и интимност, а исто така можат да послужат како ветрозаштитен појас. Меѓу цветните грмушки, постојат видови со низок раст кои служат како покривки на почвата и исправени типови на раст кои можат да ја ублажат ригидноста на модерните градежни линии.


Рододендрон

Рододендрон е една од нашите омилени цветни грмушки. Бара делумно засенчена, кисела почва. Денес можеме да го сретнеме скоро насекаде. Неговите зимзелени лисја и цвеќиња со различни бои се мамка за многу очи. Цветовите се во форма на sвонче или во облик на труба.

Најбараните градинарски рододендрони се високи 1,5-1,8 метри и цветаат во мај. Кога садите рододендрони, имајте на ум дека тие имаат плитки корени и не треба да бидат засадени премногу длабоко. Прекривајте ги со тресет секоја есен. Во текот на летото, тие бараат многу вода.

Калистемон

Калистимон се смета за цветна фабрика која е повеќе прилагодена на одгледување во заштитени области, но во јужните области може да се одгледува и на отворено, во засолнети позиции.

Затоа, неопходно е да се обрне внимание при купување на сорти отпорни на ладно. Главните карактеристики на калистемон се тесните лисја и inflorescences кои личат на четка за миење шишиња. Цветовите имаат видливи стамини и се густо распоредени по цилиндрична права со група на кратки, лиснати пупки на врвот. Калистомонот ќе расте побрзо во сончева позиција.

Ерика

Ерика е типичен претставник на греалки со цврсти пупки, лисја на игли и цвеќиња во форма на sвонче. Постои голема разлика помеѓу видовите во обликот, големината, бојата на цветот и барањето на живеалиштето. Типична ерика расте со височина до 20 см и најчесто засадена во градината како покривка на почвата, но има и такви што растат високи до 2 метри. Тие цветаат во различни периоди.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *