Шумско пилешко (Laetiporus Sulphureus) или, како што обично се нарекува, жолто пилешко или жолт леб, е релативно честа печурка. Кога за прв пат ке пробате мислите дека станува збор за печурка која не се јаде. Подоцна, откриено е дека станува збор за вид на печурка која се јаде, не прва класа, но доста добра и, релативно честа и со голем раст – интересна габа.
Шапка: голема, месеста, еднострано срамнета со земја, ширина 7-55 см, со тежина до неколку килограми. Таа е во форма на ливчиња со нерамен раб, горната површина светло жолта или црвена до портокалово-жолта боја. Повеќе печурки обично растат на дрво една над друга.
Рачки: сулфур-жолта, составена од кратки цевки со мали дупки (3-5 парчиња на 1 мм). Рачките не можат да се одвојат од месото. Порите се скоро невидливи кога растението е младо. Печурката практично нема стебло (или едвај е забележливо, многу кратко, честопати недостасува).
Месо: дебело 2-3 см, кај младите печурки е меко, сочно, тешко, светло жолто до бледо жолто; нејзиниот вкус е извонредно горчлив, нејзиниот мирис пријатен; со стареењето се суши и станува кршлива и премногу тешка за хранење.
Живеалиште: живи дрвја (врба, топола, багрем, овошни дрвја), поретко во шумите и многу почести во реките, парковите, градините и овоштарниците. Се јавува на пролет, но може да еруптира повторно до септември. Еруптира од година во година на истото дрво. Дрвото нападнато од оваа паразитна печурка станува кршливо и трошливо. Кога на плодот ќе се забележат првите плодни тела, дрвото веќе е неповратно заразено и ќе умре во следните неколку години.
Може да се јаде само кога печурката е млада, а нејзиното месо е сочно. Треба да се чува потопена во вода неколку часа, а потоа да се вари во друга вода. Задолжително е да се отстрани жолтиот раб на печурката богата со сулфур.
Според некои автори, печурката има вкус како пилешко бело месо, а според некои вкусот не е изразен и е повеќе габичен, иако вкусот има врска со дрвото, веројатно на која растела печурката.
Може да предизвика разни алергии. Кога се конзумира со алкохол може да предизвика проблеми.