Договарање на новото производство на тутун

Вести

До денеска треба да бидат склучени договорите на тутунопроизводителите со монополите. Тутунарите бараат од откупувачите да ги зголемат откупните цени за 20 проценти, по класи и по типови на тутун за реколтата од 2018-та година, заради зголемените трошоци за производството и подобриот квалитет на родот.

 

Од откупот годинава, тутунарите беа задоволни од проценката на квалитетот на тутунот и од зголемувањето на субвенцијата.

Според нив со поголемите субвенции за повисоките класи ќе се зголеми и квалитетот и ќе се стимулира производството на поквалитетен тутун кое ќе им донесе поголема финансиска поддршка од државата.

Ланската реколта беше откупена по просечна цена од 217,5 денари по килограм, а сега тутунарите бараат просечната цена да биде 244 денари.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *