Двојно повисоки субвенции за органско производство

Вести Органско производство

Органското производство финансиски се поддржува со 30 проценти повеќе од примарното, а откупувачите, трговците  и извозниците имаат право и на дополнителни 5 проценти од вредноста на продадените производи.

Годинава органските градинари го остваруваат условот за повисока финансиска поддршка за 100, а лозарите и овоштарите дури за 70 проценти.

Дополнително имаат право и на половината од трошоците за сертификатот за органски производи.

По 3.500 денари за хектар им следуваат и за нивите на кои се користи зеленото ѓубриво и за земјиште оставено за следната година за одгледување на друга култура.

Во државава има регистрирани вкупно 3.100 хектари со органско производство и 480 производители.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *