Грешки при садење овошни дрвја

Вести Овоштарство Совети

Најчеста грешка што се јавува при садење овошни дрвја е ненавремената подготовка и копање на јами за садење. Така, тие најчесто се подготвени на денот на садење, што е повеќе од погрешно.
Затоа, за да се подготви местото за садење што е можно повеќе и да се организира садење јама што е можно подобро за прием на садници, мора да се ископа еден месец порано или најмалку десет дена пред да се изврши садењето. Друга грешка се однесува на копање на места за садење со несоодветни димензии – затоа што е непотребно да се ископаат длабоки и широки јами кога овошјето сè уште ќе се добие.

Сепак,  вистина е дека овошјето ќе биде насадено, но исто така е точно дека овошните садници никогаш нема да ја имаат таа сила на раст и корен како овошје засадено во јама во форма на квадрат во длабочина од 100 x 100 cm и длабочина од 60-70 см. Покрај тоа, коренот на овошје засадено во плитка јама наскоро наидува на тврд слој на земја и не оди длабоко, но странично, по површината на земјата.
Ова предизвикува плодот да биде осуден од доаѓањето на сушата (плиткиот корен не наоѓа вода од подлабоките слоеви) и ветрот (го расипува). По садењето, овошјето мора да се налие со 10 литри вода. Ѓубривото мора да биде црно и зрело и не смее да стапи во контакт со коренскиот систем.

Современите овоштарници, ориентирани кон пазарот и многу профитабилни, насекаде во светот, се одгледуваат со густи, супер густи и ултра густи системи за садење. Како и да е, мора да бидеме реални и да кажеме дека споменатото густо садење се практикува исклучиво во јаболка и круши. Точно е дека, во последно време, т.н. џуџести цреши и вишни кои се засадени на растојание од 2,5 до 3, 0 м, но во модерното, сериозно одгледување овошје дури и не се квалификува како густо садење. Бидејќи густото садење значи 3000-3500, супер густа 4000-6500 и ултра густа садење повеќе од 6500, па дури и до 18000 дрвја по акри.

За таа цел, се користат главно садници од јаболка, пресадена на подлогата М 9, која во споменатиот систем на овошје расте веќе во првата или втората година на одгледување. Со други зборови, додека класичните садници од јаболка достигнуваат плод, густите јајца за садење веќе се во целосна плодност.

Покрај тоа, тие произведуваат екстремно високи приноси (50-85 тони / ха) и не бараат голема количина ѓубриво од причина што не го користат за раст на дрвјата, туку само за раст на овошјето.

Голема цена на производот во производството на овошје се однесува на градинарството и бербата на дрвјата, што е значително намалено во густо садење затоа што целата работа буквално се изведува од земја. Единствениот недостаток на овој современ метод на одгледување овошје, ако можеме да го наречеме тоа, се однесува на малку поголема почетна инвестиција поврзана со стекнување на далеку поголем број овошни садници, со целата потребна инфраструктурна поддршка. Сепак, во сериозни земји со овошје, овие густи насади се одгледуваат исклучиво со земјоделски заеми, кои, благодарение на брзата целосна плодност на овошјето, можат соодветно да се вратат.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *