И замрзнатата храна има рок

Вести Совети

Речиси сите намирници се чуваат во ладилник, таму се безбедни за користење и по долго време, но сепак има временски период во кој може да стојат намирниците дури и во ладилникот.

Храната треба да се замрзнува кога е најсвежа, но некои намирници не се замрзнуваат добро како јајца и компир.

Течностите се шират на ниски температури, па затоа е важно да оставите простор во ладилникот.

Кога се работи за леб или десерти, може да се користат и до два месеци по замрзнување, додека непечениот леб само месец дена.

Овошјето може да стои 4 месеци, а палачинки 3 месеци.

Месото најдолго стои 8-9 месеци, кога станува збор за јагнешко.

Пиле или мисирка се чуваат и подолго, ако се цели, а исечени околу 8 – 9 месеци.

Меленото месо стои најдолго 4 месеци.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *