Индекси на цените во земјоделството за aприл 2023 година

Вести

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во април 2023 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 0.3 %, а кај аутпутот бележи зголемување од 9.6 %.
Во април 2023 година, во споредба со април 2022 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 99.4, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 105.6.
Во делот аутпут, во април 2023 година, во споредба со април 2022 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 106.7, а индексот на цените на добиточното производство 119.8.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *