Исплатени над 1 милион евра за дополнителната интервентна мерка за предадено грозје на лозарите

Вести

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјодетсвото, Николче Бабовски, одржаа прес конференција во врска со исплатата на интервентната мерка за поддршка во лозарството.

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска исплати околу 66,2 милиони денари ( над 1 милион евра) на 6.240 лозари, за дополнителната субвенција од 1 денари за килограм предадено грозје во регистрираните винарски визби.

Со оваа исплата како што истакна министерот Димковски, се  заокружува комплетната исплата на субвенции за лозарството. Пред почетокот на новата производствена сезона исплатени се 9 милиони евра на 15.208 лозари за основната субвенција за одржување на лозови насади.

 

 

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски информираше дека во еден ден без селекција се исплатени средствата за сите кои исполнуваа услови за добивање на оваа финансиска поддршка. Освен овие средства до денеска според Бабовски, исплатени се и средствата за основните мерки а тече и исплатата на средствата по дополнителните мерки.

„ До денеска заедно со денешната исплата исплатени се 306,7 милиони евра, средства кои се вратени на сметките на земјоделците, по сите програми. Оваа Влада се грижи за земјоделците а тоа го  покажавме и преку мерката „Зелена нафта“. До денеска е наточено гориво за земјоделска механизација со вкупна вредност од над 30 милиони денари или половина милион евра.“ – истакна Бабовски.

Според податоците од Државниот инспекторат досега се откупени над 11 милиони килограми грозје . Откупната цена на вранецот е 12,58 денари за килограм , а на смедеревката 11 денари за килограм.

Во завршна фаза се и измените Законот за вино, со којшто се олеснуваат условите за произвдство во малите семејни винарии, ќе се воведат нови вински производи, што ќе придонесе и за поголеми приходи за винарските визби и за лозарите, поголем извоз на вино и девизен прилив.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *