Николовски на жетва на јачмен во светиниколско – Постигнавме висока откупна цена и очекуваме добар принос од 140 000 тони

Вести

Во тек е жетвата на јачменот. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски  изврши увид во текот на жетвата и беше во посета на младиот земјоделец Славче Костев,  производител на јачмен од Свети Николe.

„Цената за откупен килограм јачмен изнесува високи 17 денари, за разлика од ланската година кога цената изнесуваше 10 денари. Очекувам вкупната количина на јачмен за оваа сезона да достигне до околу 140.000 тони. Ме радува кога директно од земјоделците го слушам нивното задоволство и од цената, но и од мерките кои изминатиов период како министерство ги носиме за поддршка на земјоделците“ изјави министерот Николовски.

Преку мерките од Националниот план ги поддржуваме земјоделците за набавка на вештачко ѓубриво и даваме дополнителна поддршка до 100 евра по хектар за зголемен принос на житни култури, како мотовациона мерка на земјоделците кои ќе го предадат во домашни преработувачки и откупни капацитети. Оваа мотивациона мрека за остварен принос, од оваа година, важи за сите површини од 1 хектар па нагоре, без ограничување.

Министерот Николовски ги повика сите земјоделци производители на житни култури да аплицираат и да ја искористат оваа мерка, краен рок за аплицирање по мерката за дополнителна поддршка од 100 евра за зголемен принос е до крајот на октомври оваа година.

Исто така, министерот Николовски потсети дека Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на располагање стави и нови дополнителни 5.722 хектари земјоделско земјиште за одгледување на житни култури распределени во 14 региони низ државата, за кои аплицираа и договори се склучуваат со 258 земјоделски стопанства.

„Ова е до сега рекорден број на апликации и радува фактото што земјоделците ја препознаа нашата идеја и заедно успеавме во нашата цел да обезбедиме нови површини под житни култури, а со тоа и поголем принос. Преку ребалансот на буџетот обезбедивме и нови 500 милиони денари дополнителни средства за помош на есенската сеидба, преку мерки во Интервентниот фонд. Наша цел како министерство е стабилно и зголемено домашно производство на житни култури. Она за што ние инстиситраме како министерство и за што цело време апелираме е целото домашно производство на стратешки култури, кое со многу мерки преку Интервентниот фонд го поддржуваме да заврши пред се во домашните преработувачки капацитети“ рече министерот Николовски.

Николовски е постојано на терен и за овој концепт редовно разговара на средбите со земјоделците кои јасно ни искажуваат поддршка за донесените мерки.

„Чесно и одговорно кон сите граѓани е да бараме домашното производство пред се да биде искористено дома во нашите преработувачки капацитети. Оваа поддршка која се дава сега до секој земјоделец е од парите на сите граѓани и токму затоа преку домашните преработувачи како домашен производ да биде вратена до граѓаните. Не се мешаме ниту можеме да се мешаме во слободната трговија и размена на стоки и услуги, но нема да дозволиме никој да профитира на штета на земјоделците, а уште помалку да ја доведе државата во состојба да има недостатоци на основните прехранбени производи“ потенцираше министерот Николовски.

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Владата навремено преземаат мерки за поддршка на секој земјоделец,  внимателно се следи состојбата и соодветно на тоа се преземааат дополнителни мерки со цел заедно да успееме да обезбедиме доволно храна за сите.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *