Николовски: Секоја педа обработливо земјоделско земјиште ќе биде во рацете на вистинските земјоделци

Вести Видео

Вчера во интервју во централниот дневник на Телевизија 24 во 17 часот, за новите мерки на Владата за поддршка на полјоделските култури, за капиталните инвестиции, водостопанската инфраструктура и за останатите актуелни случувања во земјоделството и идни мерки на Владата за развој на агросекторот, гостуваше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски.

Влезот во ЕУ – ќе значи и многу нови правила. Иако преговорите стартуваат со најсензитивните прашања од поглавјата за корупција и слобода, сепак, најзначајната и можеби најобемна област што ќе треба да се регулира е земјоделството.

Главната цел на заедничката земјоделска политика е да се обезбеди стабилно снабдување на пазарите со земјоделски производи по пристапни цени од една страна и соодветен приход за земјоделците од друга страна. Со влезот во ЕУ – се отвора и пазар од 500 милиони потрошувачи, како и голем број на европски фондови.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *