Николовски: Со новиот модел за субвенционирање ги поттикнуваме и мотивираме земјоделците да се ориентираат на стратешките култури, за што ќе добијат дополнителна поддршка

Вести

Уште на почетокот на годината обезбедивме 400 милиони денари средства наменети за интервентна поддршка и мерки кон земјоделците, токму во набавката за вештачко ѓубриво, се со цел поголем принос и квалитет на житните култури.

-112, 9 милиони денари обезбедивме поддршка за 6.815 земјоделци кои ја искористија оваа мерка во пролетната сеидба.

-Заради успешноста и заинтересираноста од оваа мерка, обезбедуваме нови 500 милиони денари поддршка за земјоделците со мерки за есенската сеидба за пченица и јачмен.

-Дополнително, на располагање ставаме 13.000 хектари земјоделско земјиште, се со цел зголемување на домашното производство и намалување на увозната зависност од житните култури.

-Со успешните мерки и политики, успеавме кај јачменот од увозно зависна култура, да станеме извозно ориентирани, кај сончогледот имаме тројно зголемување на производството, но раст бележиме и кај пченицата.

-Со новиот модел за субвенционирање ги поттикнуваме и мотивираме земјоделците да се ориентираат на стратешките култури за што ќе добијат дополнителна поддршка, како што се пченицата, пченката, јачменот, оризот и други.

Крајниот резултат на новиот модел за субвенционирање како и на мерките од Националниот план за производство на храна е зголемување на домашното производство, и долготрајна обезбеденост на државата со храна за овие значајни култури.

Фејсбук-статус на министерот Љупчо Николовски

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *