Објавен тендер за консултантски услуги за консолидација на земјиште

Вести

Објавен е јавен тендер за извршување консултантски услуги за консолидација на земјиште во Северна Македонија, втора и трета фаза – „Планирање на распределба на земјиште и дизајн на интервенции во земјоделска инфраструктура во Соколарци, Спанчево, Оптичари и Логоварди“.

Тендерот е во рамки на проектот финансиран од Европската унија „Воведување на Национална програма за консолидација на земјиште“ (МАИНЛАНД), спроведуван од Организацијата за храна и земјоделство на Обединети нации (ФАО) во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

 

Како што информира ФАО, врз основа на резултатите од физибилити студиите неодамна спроведени во овие четири консолидациски подрачја, тендерираните услуги што ќе треба да се спроведат во рамки на оваа нова проектна фаза вклучуваат: проценка на вредноста на земјиштето, технички дизајн на земјоделската инфраструктура во согласност со Законот за консолидација на земјоделско земјиште и друга релевантна легислатива, подготовка на планови за распределба преку процес на партиципативно преговарање со сопствениците и корисниците на земјиште, изработка на геодетски истражувања, обележување на границите на новите земјишни парцели во проектното консолидационо подрачје.

Геодетските компании кои се заинтересирани да учествуваат треба да бидат регистрирани во Регистарот на вршители на работи во функција на консолидација на земјиште при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во согласност со член 9-а од Законот за консолидација на земјоделско земјиште.

Со цел да имаат пристап до тендерските документи и да можат да поднесат понуда, заинтересираните компании треба прво да се регистрираат на Порталот на Обединети Нации за глобален пазар – United Nations Global Marketplace portal (УНГМ-UNGM) на:

https://www.ungm.org/Vendor/Registration бидејќи само регистрираните компании ќе имаат право да учествуваат. По успешна регистрација компаниите ќе можат да пристапат до тендерските документи и да ги поднесат своите понуди преку истиот UNGM портал (https://www.ungm.org/Account/Account/Login).

Крајниот рок за поднесување на понуди за тендерот е петти август, понеделник до 8:30 часот по централно европско време.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *