Одличен старт на откупот на пролетната зелка

Вести

Производителите на пролетна зелка од Струмичко се надеваат дека годинава пласманот ќе биде подобар од лани и дека нема да има проблеми со откупот.

Оптимизмот, како што велат, го темелат на почетните откупни цени кои достигнуваат 35 денари за килограм.

– За нас откупната цена на почетокот на бербата на пролетната зелка е сосема задоволувачка. Ако до крајот на производствениот турнус падне под 20 денари, тогаш ќе можеме да кажеме дека имавме добар пласман, вели Ванчо Митев од село Добрејци, член на здружението „Еко градинар“.

И претседателот на Сојузот на синдикати на земјоделци Ристо Велков потврдува дека на почетокот на откупот градинарите треба да бидат задоволни.

– Добро е што засега пролетната зелка не се откупува под 30 денари за килограм. Важно е и земјоделците и откупувачите да инсистираат на продажба и откуп на квалитетно производство, изјави Велков.

Трговците велат дека просечната откупна цена на пролетната зелка ќе зависи од понудата и побарувачката и во соседните земји, но пред се од понудата на нашите градинари.

– Сметам дека на почеток откупната цена од 30-35 денари за килограм е реална. Очекуваме квалитетно производство и се надевам дека за струмичката пролетна зелка ќе има интерес кај купувачите, вели откупувачот Благој Витанов.

Во Струмичкиот регион се засадени околу 1.000 хектари под оваа култура и се очекува принос од над 40 илјади тони.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *