Органското земјоделство во историски раст

Вести Органско производство Совети

Најновите глобални податоци за органското земјоделство во светот го претстави Институтот за органско земјоделство (FiBL) на водечкиот светски саем за органска храна во Нирнберг, Германија. Статистичкиот годишник “Светот на органско земјоделство” забележува дека тоа е уште една рекордна година за органско земјоделство. Според најновите истражувања на FiBL за органско земјоделство низ целиот свет, органското земјоделско производство значително се зголеми, а бројот на органски производители и органска малопродажба исто така продолжи да расте, достигнувајќи уште едно највисоко ниво, според податоците од 181 земја (податоци од крајот на 2017 година).

Ecovia Intelligence, компанија за истражување на пазарот, проценува дека глобалниот пазар на органска храна достигна 97 милијарди долари во 2017 година (околу 90 милијарди евра). САД се водечки пазар со 40 милијарди евра, потоа Германија (10 милијарди евра), Франција (7,9 милијарди евра) и Кина (7,6 милијарди евра). Во 2017 година, многу големи пазари продолжија да покажуваат двоцифрени стапки на раст, додека францускиот органски пазар се зголеми за 18 отсто. Швајцарците најмногу потрошија за органска храна (288 евра по глава на жител во 2017 година). Данска има најголем дел од органскиот пазар (13,3 отсто од вкупниот пазар на храна).

Речиси три милиони производители од целиот свет

Во 2017 година регистрирани се 2,9 милиони органски производители, што е за 
5 отсто повеќе отколку во 2016 година. Индија сеуште е земја со најголем број 
производители (835.200), потоа Уганда (210.352) и Мексико (210.000).

На крајот на 2017 година, 69,8 милиони хектари беа органски одгледувани, што претставува пораст од 20 проценти или 11,7 милиони хектари во однос на 2016 година, што е највисок раст досега. Австралија има најголеми органски земјоделски површина (35,6 милиони хектари), Аргентина (3,4 милиони хектари) и Кина (3 милиони хектари).

Поради големиот пораст на областа во Австралија, половина од глобалното органско земјоделско земјиште сега е во Океанија (35,9 милиони хектари). Европа е втора по големина област (21 отсто, 14,6 милиони хектари), по што следи Латинска Америка (11,5 отсто, 8 милиони хектари). Органското земјоделство се зголеми на сите континенти. Десет или повеќе проценти од земјоделското земјиште е органско во четиринаесет земји. Сепак, многу земји имаат далеку поголеми акции. Земји со највисоко органско учество во вкупното земјоделско земјиште се Лихтенштајн (37.9%), Самоа (37.6%) и Австрија (24%). Во четиринаесет земји, вкупно 10 проценти или повеќе од земјоделското земјиште е органско. Глобалните органски статистики го покажуваат придонесот на органското земјоделство кон целите на одржливиот развој. Според д-р. Моника Рубиола од СЕКО и Јосепо Возниак од ИТЦ “Глобалните податоци за органското производство и пазарите се од големо значење за креаторите на политиките и придонесуваат за разбирање на важноста на органското земјоделство во различни земји”. “Оваа публикација го покажува нашиот тековен ангажман во транспарентноста на органскиот сектор”, вели професорот Урс Ниггли, директор на FiBL и Луиз Luttikholt, извршен директор на IFOAM. И тие додаваат: “Оваа публикација, исто така, го покажува придонесот на органското земјоделство кон целите на одржливиот развој. Сè на сè, годишната книга го покажува потенцијалот на органското земјоделство што треба да придонесе за одржлива иднина! “

„ Современо Земјоделство “

 
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *