Пасењето во исхраната на преживарите

Вести Совети Сточарство

Пасењето е квалитетен и најевтин извор на хранливи материи во производството на млеко во текот на летните месеци, од средината на април до средината на октомври.


Пасењето може да се организира на природни или култивирани пасишта, и претставува зелена обемна сточна храна како мешавина од диви треви и мешунки (детелина), тревни растенија (плевел за јадење и вистински плевел, отровни растенија) и тревни растенија . Нутриционистичкиот квалитет на пасиштата е под влијание на процентот на вредни растителни видови, фазата на развој на вегетацијата кога се користи и начинот на употреба. Префериран состав на растителни видови на добро пасиште е:

60–70% трева
20-30% мешунки
до 10% од плевелите.

Времето на експлоатација на пасиштата треба да се прилагоди на фазата на вегетација, бидејќи растението со возраста го менува својот хемиски состав и хранливата вредност. Како што стареат растенијата, тие ја намалуваат количината на вредни хранливи материи, протеини, лесно сварливи јаглехидрати (шеќери) и витамини, како и вода. Во исто време, се зголемува количината на сурово влакно (целулоза) и степенот на негово лигнифицирање, дрвенеста состојба. Затоа, се препорачува да се користи зелена маса во времето на постигнување високи приноси и, во исто време, точен сооднос на хранливи материи.

Забележувајќи дека употребата на пасишта може да биде номадско пасење, косење и комбинација на пасење и косење, се препорачува последната варијанта, бидејќи тоа овозможува најдобро искористување на произведената зелена маса на пасиштата.  На добри пасишта, млечната  крава може да консумира околу 80-100 кг зелена маса на ден, што ја балансира дневната вредност на производството на млеко од околу 18-20 кг со балансирање на енергетската вредност, протеините и минералите.

Возрасни овци и кози пасат 8-10 кг добра зелена маса на ден.

Луцерката е меѓу највредните и најстарите фуражни култури. Се карактеризира со многу висок квалитет на протеини, со значителен дел од есенцијални аминокиселини. Во сувото сено на луцерката, содржината на протеини е 16-24%, а во зелената маса 3-5%. Луцерката содржи и висока концентрација на витамини (А, Б1, Б2, Ц, Д, Е) и минерали калиум, калциум и магнезиум. Економското значење на оваа култура е долгорочна експлоатација (4-5 години). Има голема предност во однос на другите мешунки, а тоа е отпорност на суша и висок принос .  Се препорачува дневно за млечните крави, во зависност од производството и другите компоненти на оброкот, 25-40 кг на ден по животно, и за овци и кози 5-7 кг.

Други мешунки кои се користат во исхраната на млечни животни вклучуваат бела и црвена детелина, боранија и фуражен грашок. Во споредба со растенијата, тие се карактеризираат со добра протеинска вредност и зголемена концентрација на минерали (калциум, магнезиум, сулфур). Мешунките се обично вкусни компоненти, но некои имаат горчлив вкус поради присуството на алкалоиди и треба постепено да се внесуваат во оброкот. Потрошувачката на големи количини на овие супстанции може негативно да влијае на приносот на млеко и квалитетот на млекото, како и на здравјето на  бремените животни.

Сточен грашок и мешунки дава многу високи приноси (30-50 т / ха), особено кога се сее во комбинација со житни култури. Зрната со цврсто дршка обезбедуваат поддршка на мекото, притаеното стебло од грашок или мешунки, и покрај тоа, тие се надополнуваат со хранливи материи од почвата, особено при искористување на азотот. Овие мешунки се користат во зелена состојба само до цветање, а подоцна се зголемува содржината на сурови влакна, целулоза (од 3,2 на 6%). Препорачаните количини се околу 15-20 кг на ден за млечни крави, и до 5 кг  на млечни овци и кози
Мешавините од детелина и трева се  послаби во споредба со повеќегодишните мешунки, посоодветни во влажна клима. Тие содржат различни пропорции на протеини, околу 20-25 g проб. протеин / кг, и варира во зависност од количината на детелина. Ако се дадат околу 30 кг мешавина од детелина и трева 13 пати на ден, тоа изнесува околу 750 гр проб. протеини, и ги задоволува потребите за одржување на млечните крави и производството на 8-10 кг млеко на ден.

Употребата на овие производи во исхраната на млечните животни обично резултира со недостаток на енергија, и во такви случаи потребно е да се зголеми оброкот со енергетски концентрирани житарици. Бидејќи во времето на формирање на цвет и семето од трева брзо создава поголема концентрација на супстанции потешки за варење.

“Современо Земјоделство”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *