Пчеларството во подем, станува семеен бизнис

Вести Пчеларство Совети

Пчеларството оди во нагорна линија и е важен елемент во сите сфери на современиот човек. Имаме пчелари од сите бранши и од сите старосни структури. Пчеларството станува семеен бизнис. Голем број млади се определуваат да се занимаваат со пчеларство, истакна претседателот на Пчеларската федерација, Јане Марков на отворањето на Пчеларскиот саем на 23-ти март, на плоштадот „Македонија“ во Скопје.

На саемот имаше 20 изложувачи од сите делови на државата, на штадовите беа изложени мед и пчелни производи, а се нудеше и пчеларска опрема за потребите на пчеларите. Единаесет пчеларски здруженија, активно членуваат во Пчеларската федерација, а членуваат и поединци пчелари.

– Поради климатските промени медот е со намален принос и имаме недостиг на квалитетен македонски мед. Граѓаните имаа можност да го дегустираат вистинскиот мед.

Во врска со субвенциите рече дека државата преку програмите одвојува 600 денари по презимено пчелно семејство.

– Органското пчеларење е повеќе дефинирано, со тоа што услов во Правилникот е за оние кои имаат над 35 пчелни семејства да може да аплицираат за субвенции, додека ако имаат повеќе од 50 пчелни семејства, а помалку од сто, тогаш субвенциите се 800 денари, посочи Марков.
Пчеларскиот саем го отвори заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Благе Цветковиќ, кој рече дека според податоците добиени од Агенцијата за храна и ветеринарство, во државата се регистрирани 6.000 одгледувалишта на пчели со над 240.000 пчелни семејства.
– Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство финансиски ги поддржува одгледувачите на пчели. Во деловите на органското производство оваа мерка е 50 отсто повеќе. Стратегија на Владата и на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство е јасна, ќе го поддржуваме максимално пчеларството, рече Цветковиќ.

Главен покровител на Пчеларскиот саем е Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, домаќин беше Град Скопје, а организатор беше Пчеларската федерација.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *