Почна откупот на тутунот во битолскиот дел на Пелагонија

Вести

Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство со седиште во Битола информира дека почна откупот на тутунот од годинашната реколта.

(Фото: Тутун во Пелагонија, Современо Земјоделство)

Според раководителот на Подрачната единица, Методија Илиевски, откупот се врши на 17 откупни места, а се очекува да бидат преземени 3.364 тони тутун. Склучени се 3.408 договори и издадени се 2.475 евидентни листови.

-Откуп се врши на пунктови во населените места Горно Оризари, Могила, Добромири, Дедебалци, Добрушево, Ивањевци, Трновци, Беранци, Лисолај, Драгожани, Лопатица, а откупот го вршат претпријатија кои имаат склучено договор и имаат поставено пунктови во овој регион, односно Сокотаб, Алијанс Уан, Пашоски ДООЕЛ, Секе ДООЕЛ Прилеп, Тутунски комбинат ДООЕЛ Прилеп и Миссириан ДООЕЛ Струмица, посочи Илиевски.

Формирана е, додаде, и второстепена комисија која има обврска, доколку има потреба, да изврши дополнителна проценка на предадените количини на тутун.

 

Сител

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *