Сега се сее семето за рано производство на модри патлиџани

Вести Градинарство Совети

За рано производство на модар патлиџан, семињата се сеат околу 10-ти февруари, во загреан објект за одгледување. Стапката на сеење е 6-8 gr. семе / квадратен метар. Подготвената површина на почвата е означена во редови од 5 cm и длабочина 2 cm. Дебелите садници се натопуваат кога растенијата формираат два вистински листа во загреани објекти на 10×10 или 12×12 cm.

Грижата за садници се состои главно во одржувањето на потребната растителна температура од 23 до 25 ° C и 70 – 80% влагата на почвата.

Најдобрите предкултури за модар патлиџан се грав и тиквички. Не треба да се одгледува на истото место најмалку 3-4 години. Како култура која бара топла вода за рано одгледување на отворено, треба да се избере топло место, заштитено од ветар, место со полесна песочна глина, почви со лесно затоплување.

На есен, означената површина треба длабоко да се изора на длабочина од околу 25-30 см, заедно со 300-400 кг на 100 квадратни метри ѓубриво, 2 кг фосфор и 1 кг калиумско ѓубриво. Ако растенијата се одгледуваат на висока рамна леа, уште во есента, за време на длабоко орање, почвата се набраздува за 160 см. 

Садењето на подготвените садници , листот треба да е во фаза 4-5. Растенијата се садат во две ленти во шема 100 + 60 x 35 cm, а во ред растат на растојанија од 70 – 80 х 35 см. По садењето се наводнува.

Грижата за вегетацијата се состои во следново: 4-5 дена по садењето се пресадуваат оние коренчиња,  кои не се фатиле. Првото наводнување, се прави околу една недела по пресадување. По пресадувањето се врши браздово наводнување на расадникот. Пред започнување со бербата, наводнувањето се врши во интервал од 10-14 дена, а потоа во текот на 7-8 дена. Во текот на вегетацијата, растенијата се хранат два пати – првиот на почетокот на цветањето, а вториот околу две недели потоа. 

Жетвата на модар патлиџан започнува во средината на јуни и продолжува многу пати. Подигањето на готовиот плод се врши рачно. Се одделуваат оние кои ги имаат карактеристиките на сортата (боја, сјај, големина), но и оние кои се малку омекнати. Приносот варира од 3 до 5 тони во зависност од применетата агро-технологија, надворешните услови и успешната контрола на штетници.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *