Снегот и ниските температури нема да им наштетат на земјоделските култури

Вести

Врнежите од снег и падот на температурите што ја зафати Македонија нема да предизивкаат позначителни оштетувања кај земјоделските култури, вели Анѓелко Анѓелески, агрометеоролог од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

– Оптимист сум бидејќи температурите не се катастрофални, а добра околност е што не се очекува и нагло разведрување и затоплување. Во земјоделските региони температурите се околу нулата или се позитивни така што нема да предизвикаат посериозни последици. Снегот се задржува на овошките и единствено може да предизвика кршење на гранките, изјави Анѓелески за МИА.

Тој препорачува да се истресе снегот од гранките на овошките.

– Најизложени на промените на времето се овошките, бидејќи се расцветани, но под снегот кој се задржува на гранките цветот е заштитен и е со позитивна температура. Единствено кај  раните сорти на сливи, праски и кајсии може да дојде до проретчување на родот, но не и до целосно уништување, потенцира Анѓелески.

Во почвата, посочува, од досегашните врнежи има многу вода, особено во некои делови од Пелагонија.

– Дополнително количество на вода во почвата ќе има во текот на наредната недела кога ќе почне да се топат снеговите, бидејќи од недела се очекува постепено затоплување, посочи Анѓелески.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *