“ТАФЕ” го купи “ИМТ”. Се очекува производство на 5000 трактори во првите 5 години

Вести

Еден од симболите на поранешна Југославија, ИМТ, беше продаден по цена од 66,8 милиони динари за индискиот производител на трактори “Тафе”. Првиот трактор може да се произведува за една година под името ИМТ. “Тафе” ги стекна правата на интелектуална сопственост на IMT, кој вклучува бренд, дизајн планови и авторски права, како и недвижен имот во Jarkovac во близина на Secanj. Како што е најавено, договорот за продажба ќе биде потпишан во рок од три дена.

Српскиот премиер Ана Брнабиќ рече дека по вчерашната успешна продажба на Машинската и Тракторската индустрија, Белград очекува да продолжи со производството на трактори во Србија.

“Мојата желба и намера е да го претставиме тракторот IMT на Меѓународниот саем за земјоделство во Нови Сад во мај. Купувачот е, како што се надевавме, гигант за производство на трактори и земјоделска опрема. Се надевам дека како резултат на тоа, сега ќе имаме преработено производство на трактори во Србија, не само за целиот регион, туку и пошироко од тоа ” рече Брнабиќ.

Како што рекоа претставниците на Tafe за новинарите, првиот трактор може да се произведува за 12 месеци под името IMT.

Камал Ахуја, заменик-директор на Tafe за европскиот пазар, изјави за новинарите дека Tafe користи технологија на Фергусон, која IMT ја има од 1957 година. “Tafe”, вели тој, само купил бренд и интелектуални права и има намера да го оживее овој бренд со технологија на Фергусон и подизведувачи во Србија и поранешна Југославија, каде што и ќе се произведува а не само да се склопува во Србија.

Запрашан колку работници ќе бидат вработени, тој рече дека во моментов е тешко да се каже.

Кога станува збор за долгорочните планови, Ахуја вели дека кога ќе достигне 50 отсто од домашниот удел во производот, Tafe ќе се прошири во Русија и во други земји со кои Србија има стратешки договори. Тој вели дека ќе види каде ќе се гради новата зграда на ИМТ, бидејќи производството нема да биде во Белград.

Ахуја вели дека новата фабрика сигурно нема да биде ниту во Нов Белград, бидејќи не е место за тешката индустрија. Тој додаде и дека еден од потенцијалните капацитети во моментов е Јарковац, но дека ова нема да биде единствениот изграден објект во Србија.

“Најверојатно ќе избереме локација во друга општина во Србија што ќе ни даде подобри услови”, вели Ахуја.

Цел во првите пет години – производство на минимум 5.000 трактори

Запрашан колку пари ќе бидат инвестирани, Ахуја вели дека ќе има повеќе милиони и вели дека ќе зависи од стратешкиот партнер и дека “Tafe” преговара со две или три домашни фирми.

Целта во првите пет години е производство на минимум 5.000 трактори, пред сé за српскиот пазар, а подоцна планот е да се прошири и на пазарите на поранешните југословенски републики, Полска, а можеби и на Унгарија и Романија. Ахуја рече дека Tafe има фабрика во Турција, Индија и мала фабрика во Кина, дека годишно во Србија продава 300 до 400 трактори годишно произведени од Tafe, а во поранешна Југославија околу 1.000.

На вчерашната продажба на ИМТ присуствуваше Љубомир Стевановиќ, поранешен директор на ИМТ, кој вели дека од продажбата се очекува да го оживеат производството на трактори и да ги оживеат подизведувачите во Србија, а можеби и во целата поранешна Југославија.

“ИМТ може да очекува од 1.000 до 1.500 работници, но не веднаш, постепено, со оглед на тоа што производството расте, па бројот на работници ќе се зголеми”, им рече Стевановиќ на новинарите. Тој вели дека бил директор во златни времиња, кога биле произведени повеќе од 40.000 трактори и кога 9.850 работници работеле во ИМТ во Белград.

Tafe е дел од Групацијата Amalgations, која има годишен обрт од 2,5 милијарди долари и е трет по големина производител на трактори во светот и веќе десетина години е поврзан со IMT.

Продажбата на IMT беше објавена на 1 март.

 

Новинар: М-р Билјана Петровиќ за Современо Земјоделство

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *