ВЕЛКОВСКИ за телевизија ТЕРА: За подобра економија во Пелагонија потребна е добра инфраструктура

Вести

 

Регионалната стопанска комора, градоначалниците на Битола и Прилеп со министерот Бочварски и вицепремиерот Битиќи на средба во Прилеп разговаара за условите за подобрување на економијата во Пелагонија. Со нив беше и директорот на техолошки индутсриските развојни зони Деспотовски. Главниот акцент беше ставен на патната инфраструктура и поврзувањето на регионот. Мирко Велковски од регионалната стопанска комора кажа како е, како било, а и како може да биде подобро.

Тој посочи дека Пелагонискиот регион е втор по големина со 8300 правни субјекти, со 220 илјади жители, кој создава 13% од БДП, а кој до 1996 година создаваше 16 проценти од БДП и дека во овој регион се произведува 65% од вкупното производство на тутун, 300 илјади литри млеко, со енергија 90%. Меѓутоа сите овие бројки би биле уште поголеми ако ние овие наши барања кои се повеќе од 15 години се реализираат, а дека најбитно е поврзувањето и нас ни треба автопат“, кажа Велковски.

Градоначалникот на Прилеп, Илија Јованоски и градоначалничката на Битола, Наташа Петровска рекоа дека со модернизација на патната и железничката инфраструктура значително ќе се придонесе за економски развој на Пелагонискиот регион.

„Целта на денешниот состанок беше да зборуваме за предлозите и идеите кои ги дадоа Регионалните стопански комори од Прилеп и Битола, кои беа упатени и до премиерот, вицепремиерот, до Владата, во насока на преземање на се’ што е потребно за подобрување на инфраструктурата во овод дел од нашата земја. Познато е дека Пелагонискиот регион заостанува со патната инфраструктура и затоа треба час поскоро да се подобри нејзината состојба“, изјави градоначалникот на општина Прилеп, Илија Јованоски.

„Факт е дека инфраструктурата во Пелагонискиот регион е запоставена во изминатиот период и дека можеби токму овој состанок со сите засегнати страни, локалната и централната власт и бизнис заедницата, ќе овозможи за скоро да се консолидираме“, рече градоначалничката на општина Битола, Наташа Петровска.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *