Зошто да пиете козјо млеко?

Вести Совети Сточарство

Се повеќе и повеќе може да се чуе дека козјото млеко пожелно е да се пие со цел да се зајакне имунитетот, а со помош на овој вреден производ може да се надминат и многу автоимуни болести, на пр. астма, алергии, но исто така и разни болести на црниот дроб, вклучувајќи ги и туморите.

Бидејќи козите се многу пребирливи животни, не постои сомневање дека козјото млеко е навистина здраво. Козите се многу брзи, јадат кора од дрвјата, а кога човечка рака му дава нешто, тие навистина нема да пробаат сè, особено ако му се даде скапано или изгризано овошје. Поради овие причини, козјото млеко е побогато со минерали и витамини од млекото од другите животни, на пр. крави или овци, чиј начин на одгледување во последно време вклучува подолг престој во штала и земање на концентрати и антибиотици, наместо излегување на сонце и исхрана на пасиштата.

Поради специфичните потреби за исхрана, најголемите фарми за кози, се дефинирани и за комбинирано одгледување. Имено, козите треба да се движат и главно се хранат со трева или лисја. Козите не подлежат на човечки влијанија во исхраната, па затоа се посебни и може да се каже дека нивното месо и млеко се поздрави од месото и млекото на други животни. Покрај тоа, козите се поотпорни на многу болести на кои е подложен другиот добиток и кои можат да влијаат врз приносот на млекото.

Козјото млеко е специфично во неговиот состав, и тоа го прави многу пожелно во хуманата исхрана, особено кај оние кои страдаат од проблеми поврзани со дигестивниот тракт, алергии или нетолеранција на лактоза. Од козјото млеко, на крајот на краиштата, се добива и многу здраво козјо сирење!

Зошто е пожелно да се консумира козјо млеко?

Протеините во козјото млеко се многу посварливи од протеините во кравјо млеко, што ја прави поефикасна апсорпцијата на амино киселини. Со други зборови, козјото млеко исто така може да го конзумираат луѓе кои се алергични на протеинот as-1 казеин, бидејќи во козјото млеко може да се најде само во траги. Исто така, козјото млеко, може да го конзумираат луѓе кои развиле нетолеранција за лактоза, т.е. млечен шеќер, бидејќи брзиот премин преку дигестивниот систем на козјото млеко, остава помалку несварливи остатоци во дебелото црево, кои можат да ферментираат. Козјото млеко, може да го консумираат и оние кои се на диета, бидејќи ќе внесуваат хранливи материи во организмот, а притоа нема можност за таложење на вишок  маснотии во телото.

Козјото млеко ги содржи сите витамини и минерали кои се потребни за функционирање на нашето тело. Козјото млеко содржи 13% повеќе калциум и 25% повеќе витамин Б6 од кравјото млеко. Кога пиете козјо млеко, постои подобра апсорпција на калциум, а тоа придонесува за повисока коскена густина. Бидејќи изобилува со витамин Б6, козјото млеко е многу погодно за пиење, бидејќи овој витамин го зајакнува нашиот нервен систем.

Козјото млеко има речиси 143% калиум повеќе од кравjото, а калиумот ја регулира дистрибуцијата на течности во телото и го регулира крвниот притисок, па затоа е многу пожелно да се консумира ако сте подложни на низок крвен притисок и проблеми со срцето. Калиумот овозможува и правилно функционирање на срцето.

Поради изобилството на витамин А, што е за 47% повеќе отколку кај кравјото млеко, козјото млеко треба да се пие, бидејќи е силен антиоксиданс, го подобрува видот и придонесува за лечење или спречување на глауком. Токму поради овие својства, козјото млеко се покажало одлично за лечење на акни, псоријаза, егзема, рани и изгореници на кожата. Го подмладува телото и помага за видот и лечење на кожата.

Се препорачува да се користи козјото млеко кај децата затоа што помага при формирањето на забите и коските, но исто така и кај возрасните како превенција од остеопороза. Освен калциум и калиум, козјото млеко содржи фосфор, ниацин, бакар , а содржи 27% од дневните потреби во организмот за фосфор, повеќе одколку кравјо млеко.

Поради ниацинот, козјото млеко се препорачува за оние кои се склони кон маснотии во крвта, бидејќи го регулира нивото на шеќер во крвта и ги претвора јагленохидратите во шеќер и на тој начин ни ја даваат потребната енергија за правилно функционирање на организмот.

Новите студии покажуваат дека специфичните амино киселини кои се наоѓаат само во козјото млеко, го спречуваат формирањето на клетките на ракот. Козјото млеко е добро за консумирање, со цел да се зајакне имунитетот од вируси, бактерии, алергени и канцерогени честички. Ние можеме да го консумираме за зајакнување на имунитетот, но никогаш не се потпираме на него како како ултимативен лек.

 
„Современо Земјоделство“


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *