Исплатени субвенциите за поледелски култури во вредност од 6,3 милиони евра за над 23.000 земјоделци

„Политиките на навремена и не селективна исплата на субвенциите продолжуваат токму во периодот кога средствата им се најпотребни. Со ова докажуваме дека ние се грижиме за земјоделците. Денеска се исплатени субвенции за поледелски култури во висина од 6,3 милиони евра за над 23 илјади земјоделци.“ – истакна министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Фотогалерија: Успешно реализиран првиот пилот проект за консолидација на земјоделско земјиште во битолско Егри

Проектот за консолидација во битолското село Егри, во кој учествуваат 214 сопственици на земјиште, е првиот комплексен консолидационен проект во државата, но и во поширокиот регион.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците од Егри го усвоија планот за консолидација на земјоделско земјиште, за прв пат 336 хектари земјоделско земјиште се окрупнуваат

Конкретно, во Егри, со консолидацијата, бројот на уситнети парцели се намали за околу три и половина пати. Поточно, почетните 874 парцели се намалува на 260 окрупнети парцели, а просечната големина на парцелите од 0,38 ха пред консолидацијата, се зголеми на околу 1,3 ха по консолидацијата. Или претходно просечниот број на парцели по сопственик бил повеќе од четири парцели. Сега со консолидацијата просекот е околу една до две парцели на сопственик.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски беше во посета на кичевскиот регион

-Ме пречекаа сопственикот, овчарите и шарпланинците. Трлата полни со 800 овци и 200 јагниња. Амбарите полни со сточна храна. Во бокалите јогурт и планински чај.
Во прекрасната природа на 900 метри надморска висина, животот тече во спокој под синото небо на планината Лубен, рече Димковски. 

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Ги олеснивме административните процедури за ИПАРД

-Изминатите две и пол години преку кампањи и директна комуникација со земјоделците успеавме да ги доближиме мерките од ИПАРД до земјоделците и ги олеснивме административните процедури. Резултатите се видливи, 41 отсто искористеност на ИПАРД 2, склучени се 1.477 договори со вкупна вредност од 32,4 милиони евра, истакна министерот Димковски. 

Share
Прочитај повеќе

Македонските граѓани купиле земјоделско земјиште за 31 милион евра

Според површината, земјоделското земјиште е најтргуваната недвижност во државата, покажува Регистарот на цени и закупнини што го води Агенцијата за катастар на недвижнини.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Воведовме механизам за навремена и неселективна исплата на субвенциите за земјоделците

Согласно планот, и во следниот период, Агенцијата ќе продолжи со исплатата на субвенциите од Програмата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој за 2019-та година согласно календарот за исплата. Годината што измина заврши со реализација на исплата од 99 отсто на субвенциите по Програмите за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Целокупното договорено количество на тутун од реколтата 2019 ќе биде откупенo

Досега се откупени над 22,4 милиони килограми тутун во вредност од близу 5 милијарди денари или повеќе од 85 отсто од договореното количество е веќе откупено. Се очекува откупот да заврши до крајот на следниот месец. 

Share
Прочитај повеќе

УХМР го објави јавниот оглас за авионско засејување на облаците за превенција од природни непогоди

Заштитата од град со авионско засејување ќе се спроведува на целата територија на Република Северна Македонија. Рокот за доставување на понуди е до 20-ти февруари годинава.

Share
Прочитај повеќе

Атанасов оствари средба со менаџерскиот тим на МИК Свети Николе

Со поддршка и посветеност на тимовите на Агенцијата за храна и ветеринарство и компанијата МИК Свети Николе, оваа компанија е во финална фаза на добивање одобрување за извоз на своите производи на пазарот на Европската унија.

Share
Прочитај повеќе