ФАО: Цените на храната на светските берзи на највисоко ниво во последните 10 години

Цените на храната на светските берзи се зголемија во ноември, четврти месец по ред и остануваат на највисоко ниво во последните 10 години, соопшти денеска Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО).

Share
Прочитај повеќе

Утре во Росоман официјално отворање на Центарот за промоција „Тера Вино“

Утре во Росоман ќе се одржи церемонијата на официјалното отворање на Центарот за промоција „Тера Вино“ и завршниот настан кој е организиран во рамките на европскиот проект насловен „Градење на капацитетите за прекуграничен енотуризам: Транзиција од туризам за промовирање на производство на вино до енотуристичко искуство“ (Акроним – Тера Вино), кофинансиран од Програмата за прекугранична соработка „ИНТЕРЕГ ИПА Програма за прекугранична соработка CCI 2014 TC 16 I5CB 009“.

Share
Прочитај повеќе

Диље: Пристигнати се повеќе од 2.000 апликации за земја до 3 ха. Во тек разгледување на понудите

Во Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство во тек е спроведување на постапката за евалуација на понудите за избор на најповолни понудувачи за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до 3 хектари на јавните повици 01/2021, 02/2021, 03/2021 и 04/2021 на сите четири повици се пристигнати повеќе од 2.000 апликации.

Share
Прочитај повеќе

„Зголемен пристап на пазарот на преработки од јаболка“ – интервенција на НФФ насочена кон решавањето на проблемите со вишокот јаболка, правење преработки од јаболкaта, воспоставување на договорни односи помеѓу откупувачите и јаболкопроизводителите

„Зголемен пристап на пазарот на преработки од јаболка“ е првата интервенција на Националната федерација на фармери (НФФ), во рамките на проектот „Организациски развој на НФФ и подобрени пазарни врски за малите фармери и производители на храна од руралните области со цел зголемен приход“, поддржан од Шведската организација за развој We Effect и Sida.

Share
Прочитај повеќе

Презентација на ефектите од странските директни инвестиции во ТИРЗ во изминатите 10 години

Директорот на Дирекцијата на ТИРЗ Јован Деспотовски денеска ќе ги презентира резултатите од сеопфатната анализа на ефектите од странските вложувања во технолошко индустриските развојни зони во изминатите 10 години, што првпат ја спроведе ТИРЗ.

Share
Прочитај повеќе

Стопанската комора на Македонија прогласена за дигитален шампион за 2021 година

Светската трговска организација, Меѓународната стопанска комора и Меѓународниот центар за трговија ја прогласија Стопанската комора на Македонија за дигитален шампион за 2021 година.

Share
Прочитај повеќе

Почна аплицирањето за субвенции за произведени и предадени градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети.

Сите земјоделци кои во период од 26-  ти декември 2020 година до 25-ти декември годинава, произвеле и предале градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети, од денеска па се до 25 – ти декември ќе може да аплицираат за добивање на субвенции преку мерките 1.6 и 1.8.

Share
Прочитај повеќе

Денеска сончево, со утринска магла во котлините

Времето денеска ќе биде сончево со мала до умерена облачност, по одделни котлини ќе има појава на утринска магла.

Share
Прочитај повеќе