Боровница во саксија – честа практика во светот

Вести Совети

Во соседна Србија често се сади боровница во саксии затоа што така не зависи од киселоста на почвата.

Една таква плантажа е подигната во Гружи, која е меѓу првите, а овие плантажи ги има низ цела Шумадија.

Производителите велат дека овој метод кај нив во Србија се применува за да има повеќе саксии на одредена површина, а на запад ваквата пракса постои затоа што земјиштето е скапо.

Саксиите можат да се постават на било каков терен, а тие користат саксии од 113 килограми, за да не се пресадуваат.

Велат дека боровницата полека ја достигнува големината на јаболко.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *