Уште 1000 тони тутун до крајот на откупот

Вести

Откупот на тутунот годинава ќе заврши пред истекот на законскиот рок до 15-ти март. Досега се преземени повеќе од предвидените 23.000 тони. Квалитетот е добар, а просечната цена е 217 денари за килограм или за 21 денар повеќе од лани…

Senior man picking tobacco in a field

Тутунарите се задоволни од годинешниот откуп на тутунот. Досега според државниот инспекторат за земјоделство се откупени повеќе од 23.000 тони тутун, а во наредните десетина дена остануваат да се преземат уште 1.000 тони или нешто малку повеќе отколку што се очекуваше да тежи родот годинава.

Постигната е просечна откупна цена од 217 денари за килограм. Вредноста на откупеното е повеќе од 60 милиони евра, а исплатата се врши според договорите на кооперантите со монополите.

Лани просечната откупна цена беше 196 денари за измерен килограм, што е за 21 денар помала од сегашната.

Субвенцијата за родот 2017-та е 60 денари за килограм за сите класи, а по измените на Законот за тутун се планира да бидат по 80 денари за прва, 70 за втората класа, а за третата и другите класи да остане субвенцијата од 60 денари за килограм.

Откупната кампања според Законот, мора да заврши на 15-ти март.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *