ЕУ ги условува земјите кои забрануваат увоз на житарки од Украина, тие бараат поголема финансиска поддршка

Вести

Земјите членки ќе треба да ги укинат едностраните забрани за увоз на земјоделски стоки од Украина за да ја добијат ветената финансиска помош за поддршка на нивните земјоделци, им соопштил еврокомесарот за земјоделство Јануш Војчеховски на министрите за земјоделство на затворен состанок.

Состанокот се одржал во вторникот (25 април), и уследи по одлуката на неколку земји, вклучително Полска, Унгарија и Словачка, да го забранат целиот увоз на украински земјоделски производи.

Одлуката беше донесена откако голем број мерки на ЕУ за помош на Украина за извоз на земјоделски производи, ги намалија цените и ги ставија земјоделците во незавидна позиција.

„Ние целосно го разбираме барањето на петте земји членки да воведат мерки против оваа прекумерна понуда на производи од Украина, бидејќи тоа им создава многу проблеми на земјоделците“, рече комесарот Војчеховски на прес-конференцијата по средбата.

Заедно со Романија и Бугарија, петте најпогодени земји сега ја притискаат Комисијата да понуди поголема поддршка.

Комисијата претходно мобилизираше 56 милиони евра од земјоделскиот резервен фонд на Заедничката земјоделска политика (ЗЗП) за да помогне во олеснување на товарот на земјите кои граничат со Украина.

Дополнителни 100 милиони евра помош од истиот фонд беа предложени само неколку дена откако земјите ги воведоа забраните.

Сепак, се чини дека ова финансирање е условено со тоа што земјите ќе се откажат од забраните, според извор од затворениот состанок, кој за EURACTIV изјави дека комесарот „нагласил дека [земјите членки] ќе треба да ги укинат едностраните мерки за да добијат поддршка“.

Извршната власт на ЕУ сè уште не даде детали за тоа како ќе се дистрибуира ова финансирање, но за време на состанокот повтори дека сите пет земји од првите редови ќе имаат корист од оваа помош.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *