Фарма со 600 гуски во двор во Босна, џигерот им чини 100 евра по кило

Вести
Додека новинарот на „Инфобјелина“ се приближувал кон дворот на семејството Пантиќ во Бјелина, гуските гласно гакале, што всушност значи и информирање на домаќинот за доаѓање на некој во дворот. Така, уште еднаш ја потврдија легендата за гуските, кои го спасиле Рим од нападот на Галите, во 390 година пред новата ера.

Сопственичката Милица Пантиќ вели дека фармата со гуски, односно Земјоделска кооперација „Ансер“, постои од 2012 година и во моментот имаат околу 600 гуски.
Гуските се тревопасни животни, па ги хранат со трева, сено и пченка.
-Секоја година оставаме матично јато кое брои окулу 100 гуски од обата пола. Тие на пролет несат 60 до 70 јајца кои ги инкубираме и потоа добиваме подмладок, раскажува госпоѓа Пантиќ.

Не е лесно да се најде пласман на гуските, но сопственичкаа знае дека месото од гуски е исклучително ценето во светот. Најмногу го конзумираат богатите Европјани, двојно е поскапо од пилешко месо, па дури и од месото од мисирка.

-Најскап од се е џигерот (црниот дроб) од гуските. Килограм чини околу 200 КМ (101,8 Евра). Добра цена држи и маслото од гуски, што се добива од нивното сало, а се користи за лекување на респираторни заболувања, вели Милица и истакнува дека гуските, ако се хранат добро, може да достигнат тежина до шест, па дури и седум килограми.

За пердувите биле заинтересирани Јапонците, но:
-Штета што се предалеку, па не се договоривме, истакнува Милица, додавајќи дека Јапонците купуваат класифицирано, зрело перје и добро го плаќаат.

Гуските на фамилијата Пантиќ биле предмет за дипломски, магистерски труд и докторат, а голем број од нив имаат „глумено“ и во неколку играни филмови.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *